Inmiddels hangen er al bijna 200 wensen bij de Wereldvredesvlam!
Maand: september 2022
Vredeskunstwerken van de leerlingen
De leerlingen van groep 7 van de 5 basisscholen in Hengelo, Bekveld en Keijenborg maakten deze kunstwerken met als thema VREDE.
Leerlingen verbeelden “Vrede”
Deze week zijn we in gesprek met leerlingen van groep 7 en 8 op alle scholen in Hengelo Gld. We onderzoeken wat vrede is en luisteren naar elkaar om te horen wat vrede voor iedere leerling betekent.
Vandaag kwam aan de orde: Hoe los je een ruzie op? Waar we op uitkwamen: Door goed naar elkaar te luisteren, door elkaar te vragen wat maakte dat de ruzie begon en als je het begrijpt, te kijken wat nodig is om weer vrienden te zijn. En elkaar dan de hand schudden.
Na het gesprek beschilderde iedere leerling een schildersdoek met beelden van vrede. Daarvan maken we kunstwerken en die onthullen de leerlingen zaterdag 24 september 2022 om 13.45 uur in de Remigiuskerk. Iedereen is welkom om daarbij te zijn!
Muziek en woorden hand in hand bij aanvang Vredesweek
In Contact staat een mooi artikel over de avond met Jan Terlouw, Annette Mul en Jalli Lamin Kuyateh door Sander Grootendorst.
Annette Mul, Jalli Lamin Kuyateh en Jan Terlouw inspireren
Op zaterdag 17 september 2022 openden we de Internationale Vredesweek met een lezing van Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw met muzikale omlijsting door koraspeler Jalli Lamin Kuyateh. Met zo’n 95 bezoekers in de Remigiuskerk, luisterden we aandachtig naar een inspirerend verhaal over hoe we samenleven met elkaar en met de aarde.
Annette vertelde wat we kunnen leren van Ubuntu: “Ik ben omdat wij zijn, en wij zijn omdat de aarde is”. Ze deelde verhalen uit haar eigen leven over hoe lastig het soms is om elkaar te zien. Als het verleden of een gekrenktheid in de weg zit, maar dat samen toch echt belangrijker is, zelfs van levensbelang. Haar uitnodiging was om elkaar meer de helpende hand te reiken en ons niet af te wenden.
Jalli Lamin Kuyateh maakte prachtige muziek en verwoorde op zijn manier wat er werd gezegd.
Jan Terlouw vertelde hoe wezenlijk het is om elkaar te vertrouwen, de grote waarde van een handdruk en dat je soms iets niet doet omdat het “je eer te na is”. We hebben eigenlijk steeds minder gesprekken over goed en kwaad, waardoor je misschien ook minder helder hebben wat goed en kwaad is.
Hij drukte alle aanwezigen op het hart om in balans met moeder aarde te leven. Met de stijgende welvaart zijn we de natuur gaan aanvallen en dat loopt niet goed af als we daarmee doorgaan. Dat betekent praktisch bijvoorbeeld dat we moeten stoppen met vlees eten en vliegen, omdat dat zo belastend is voor de planeet. Maar vooral zei bij ook dat het leven daar echt niet minder waardevol van wordt.
Vredeswensen bij de boom bevestigen
Vanaf vandaag kan iedereen een vredeswens aan het metalen hek bevestigen. Kleurrijke kaartjes daarvoor vind je in het stiltecentrum van de Remigiuskerk.
Het nieuwe stalen hekwerk is gemaakt door Herbert Hofman van Matysta Metaal en geschonken aan de Wereldvredesvlam Bronckhorst